Heldere komeet afgelopen zomer te zien

Dit voorjaar stond in het ED het bericht dat we in mei een extreem heldere komeet aan de hemel zouden mogen verwachten. De 'vuurbal' die 'rakelings' langs de zon en de aarde (?) zou scheren was de vorig jaar ontdekte komeet C/2019 Y4 ATLAS, waarvan men het meest optimistische helderheidsscenario in handen had gekregen. De feiten zijn echter dat Atlas een jonge, onervaren komeet is die voor het eerst in de nabijheid van de zon zou komen. Medio april werd duidelijk dat de komeet(kern) de stijgende temperaturen niet kon verdragen en in stukken was gebroken. Een heldere staartster kregen we daarom niet te zien – en dat was met de toen heersende corona-angst misschien ook maar beter ...
De pas op 25 maart ontdekte komeet C/2020 F8 SWAN deed de astronomische harten weer sneller kloppen: binnen twee maanden zou hij met het blote oog zichtbaar worden. Amateurs maakten langbelichte, fraaie opnamen, maar de verwachte helderheidssprong bleef uit. Uiteindelijk heb ik zelfs met een verrekijker de komeet niet gezien. Met mijn eenvoudige fotoapparatuur maakte ik op 25 mei opnamen, waarop de komeet nog net (cirkeltje) te onderscheiden is; die dag zal zijn helderheid amper magnitude 8 geweest zijn.
Nieuwe hoop ontstond kort na 27 maart, de dag waarop komeet C/2020 F3 NEOWISE werd ontdekt. Dit uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel afkomstige exemplaar maakt in juni/juli een bochtje om de zon op amper 45 miljoen km afstand. NEOWISE heeft deze vuurdoop overleefd en is inmiddels vanaf de aarde weer zichtbaar. In de vroege ochtend van 7 juli (3.40 u) zag ik de komeet in de ochtendschemering: met het blote oog een zwak lichtpuntje, maar in de verrekijker was de staart duidelijk zichtbaar. Uit de hele wereld komen foto's van de komeet binnen.

Ongeveer tot 10 juli is de komeet het beste kort voor de ochtendschemering waarneembaar, om een uur of half vier. Daarna is de komeet ook 's avonds - zodra het voldoende donker is geworden - laag te zien in het NNW, niet al te ver van de zeer heldere ster Capella. De Nederlandse website Hemel.waarnemen.com heeft (vrij laat) een opzoekkaartje op de site geplaatst, waarmee u tot eind augustus vooruit kunt.

Het plaatje hiernaast toont de komeet op 21 juli omstreeks 0.40 h. Feitelijk is het een m.b.v. Registax gemaakte combinatie van 20 afzonderlijke opnamen, die elk 8 sec werden belicht. Het is wellicht niet mijn mooiste komeetopname, maar wel de eerste waarop ik beide staarten van een komeet heb vastgelegd: links van de heldere stofstaart is de zwakblauwe gasstaart te zien.