De rakende sterbedekking van 1 dec 2022

Doordat de maan om de aarde draait zien we haar, vanaf een vaste plek op het aardoppervlak gezien, regelmatig voor een ster schuiven: we noemen dat een sterbedekking. Doordat de maan relatief dichtbij staat, varieert haar schijnbare positie t.o.v. de sterren met de plaats op het aardoppervlak. Hierdoor is een willekeurige sterbedekking niet vanaf elke plaats op aarde te zien, precies zoals dat geldt voor een zonsverduistering.

Op de avond van 1 dec 2022 zal de maan rond 22.04 u een ster van de magnitude 6.1m bedekken. Met een kleine telescoop is het lichtpuntje van te ster te vinden nabij de '8-uur-positie' t.o.v. de maan. Tijdens de bedekking staat de maan ca 25 graden hoog in het ZW. Het bijzondere aan deze bedekking is, dat de zuidelijke grens van het gebied waarin het verschijnsel te zien is, dwars over onze regio loopt. Op pagina 145 van de Sterrengids 2022 is deze situatie in een kaartje weergegeven. Ik heb hieronder een zelfgemaakt kaartje geplaatst (fouten voorbehouden) dat de situatie voor onze regio duidelijker weergeeft. Het beste kunt u het plaatje downloaden, en het met een geschikte vergroting bestuderen.

De zwarte lijn stelt de zuidelijke grens van het bedekkingsgebied voor. Dit betekent dat alleen waarnemers ten NW (= 'linksboven') van de lijn een bedekking kunnen zien! Bevindt u zich ten ZO van de lijn, dan zult u in uw telescoop de ster net langs de donkere maanrand zien trekken, zonder bedekt te worden.

Spannend wordt het, wanneer u uw telescoop op korte afstand (bijvoorbeeld minder dan 1 km) van de zwarte lijn kunt opstellen. De ster zal dan vlak langs de maanrand scheren, waarbij mogelijk het lichtpuntje een of meerdere malen kort zal schuilgaan achter hoge maanbergen. Uitvoeriger uitleg vindt u op de site van de Dutch Occultation Association. Veel succes bij het waarnemen van dit bijzondere verschijnsel, dat ik overigens zelf nog nooit heb kunnen zien...