Komeet ZTF in feb 2023 te zien

Op 2 maart 2022 werd een nieuwe komeet ontdekt door astronomen van de Amerikaanse Mount Palomar sterrenwacht. Zij gebruikten een grote Schmidt-camera in het kader van een project (Zwicky Transient Facility) dat de gehele noordelijke sterrenhemel in de gaten houdt op zoek naar o.a. supernovae, kometen en planetoiden.

Het nieuwe object, dat de naam C/2022 E3 (ZTF) kreeg, is een komeet met een zeer elliptische baan; na zijn passage door de binnendelen van ons zonnestelsel zal hij ons systeem mogelijk voorgoed verlaten. Op 1 februari zal de komeet zijn kleinste afstand tot de aarde (42.000.000 km) en waarschijnlijk ook zijn grootste helderheid bereiken.

Komeet ZTF heeft zich tot dusver goed aan het voorspelde helderheidsverloop gehouden: eind januari werd hij op magnitude +5 geschat, waarmee hij binnen het bereik van een kleine verrekijker valt. Ook de komende weken is hij vermoedelijk vrij eenvoudig te zien. Opzoekkaartjes voor de komeet, van globaal tot gedetailleerd, zijn hier o.a. te vinden:

Updates:

Op de avond van 5 feb stond de komeet minder dan twee graden rechts van de heldere ster Capella, de hoofdster van de hoog aan de hemel staande Voerman (zie kaartje linksboven). De foto hiernaast is gemaakt met een eenvoudige kamera, en laat zien hoe de komeet ongeveer in een 7x50 verrekijker te zien was.


Op de avond van 8 feb stond de komeet nabij de ster iota van de Voerman; vergelijk het kaartje links met de foto hieronder. Er is 15 sec belicht, waardoor de sterren streepjes zijn geworden. Er zijn sterren tot de magnitude +10 te herkennen; het groene vlekje bij de rechterrand is de komeet met een geschatte helderheid van +6. In de loop van februari trekt de komeet door de Stier en wordt geleidelijk zwakker.